gold

http://www.livestream.com/goldfish

16/7/09

Σκόνταψε (και έφαγε τα μούτρα του) στην γραφειοκρατία, το επερχόμενο δίκτυο οπτικών ινών της Ελλάδας – αντ’ αυτού πάμε στο υποδεέστερο vDSL ως «ενδιάμεση λύση»


Σκόνταψε (και έφαγε τα μούτρα του) στην γραφειοκρατία, το επερχόμενο δίκτυο οπτικών ινών της Ελλάδας – αντ’ αυτού πάμε στο υποδεέστερο vDSL ως «ενδιάμεση λύση»

10 Ιουλίου 2009, 14:12


Για άλλη μια φορά οι Έλληνες πολίτες αποδεικνύεται ότι θα υποχρεωθούν να παραμείνουν στην τεχνολογία δικτύωσης «τριτοκοσμικοί». Μπορεί η αντίληψη του τι εστί Internet να αυξάνεται, η εξοικείωση με το νέο μέσο (για εμάς τους Έλληνες πάντα) καθώς και η χρήση του συνεχώς να βελτιώνεται, αλλά τι να τα κάνεις όλα αυτά άμα μονίμως είσαι ουραγός τεχνολογικά ως χώρα;

Στην Ελλάδα αυτή την στιγμή έχουμε την τεχνολογία aDSL / aDSL2+, η οποία προσφέρεται σε ταχύτητες έως 24Mbps (Mega bits per second). Βέβαια όλοι -μα όλοι- οι χρήστες / πελάτες των εταιρειών παροχής Internet, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ταχύτητα 24Mbps δεν θα λάβουν ποτέ – το πολύ να φτάσει στα 16-18Μbps. Ωραία θα πείτε. Εμ, που δεν είναι έτσι, διότι για να έχει ένας πελάτης/χρήστης τέτοια ταχύτητα από μια 24άρα γραμμή/συνδρομή (που πληρώνει κιόλας ως 24άρα), θα πρέπει ο χώρος του (πχ. σπίτι, γραφείο) να είναι πολύ κοντά στο κέντρο ΟΤΕ της περιοχής του, κάτι που φυσικά στην πλειοψηφία των χρηστών δεν ισχύει. Έτσι έχουμε τις πολύ «ωραίες» ταχύτητες των 10 με 12 Mbps, ενώ σε πολλά σημεία λόγω κακής ποιότητας καλωδίων αλλά και απόστασης άνω των 1200 – 1800 μέτρων από το κέντρο του ΟΤΕ της περιοχής η ταχύτητα αγγίζει μόλις τα 8-9 Mbps (φυσικά ο πελάτης πληρώνει για 24άρα γραμμή όπως είπαμε). Όμορφα.

Επίσης ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο μιας ευρυζωνικής (broadband) γραμμής όπως ονομάζονται, είναι η ταχύτητα «ανεβάσματος» και όχι μόνο η ταχύτητα «κατεβάσματος» που μόνο αυτή διαφημίζουν οι πάροχοι, διότι μόνο με μεγάλη ταχύτητα στο ανέβασμα μπορούμε άρτια να απολαύσουμε τις ταχύτητες (και ακολούθως τις υπηρεσίες) του κατεβάσματος, ένα παράδειγμα είναι η συνομιλία με video: για να δει ο συνομιλητής μας καθαρό βίντεο (εμάς δηλαδή) θα πρέπει να του το «στέλνει» η γραμμή μας με γρήγορους ρυθμούς και αντίστοιχα να μας στέλνει κι εκείνου η γραμμή με γρήγορη ταχύτητα το δικό του βίντεο.

Έτσι στην χώρα μας που η ανώτερη ταχύτητα ανεβάσματος είναι στο 1Mbps (και αυτό μόνο αν πληρώνετε για «24άρα» γραμμή), αντίστοιχα αν έχετε 8Mbps γραμμή, ανέβασμα ισούται μόλις 384Kbps και τέλος με γραμμή 2 ή 4Mbps το ανέβασμα είναι στα 256Kbps, είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά, ήτοι το aDSL στην Ελλάδα βολεύει μόνο για να κατεβάζεις υλικό (και όλοι γνωρίζουμε πως το «άθλημα» του κατεβάσματος, περιορίζεται σε παράνομο κατέβασμα μουσικής, ταινιών, λογισμικού και βιντεο-παιχνιδιών).

Μεγάλη όπως καταλαβαίνετε η ανακούφιση όταν δηλώθηκε προ διετίας από τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστή Χατζηδάκη, ότι ξεκινά (με ολοκλήρωση το 2013) η εγκατάσταση οπτικών ινών (FTTH – Fiber To The Home) συνολικού κόστους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η τεχνολογία των οπτικών ινών κάνει «στάχτη» αυτή του aDSL, με ταχύτητες που ξεκινούν από τα 66Mbps, άνετα φτάνουν τα 100Mbps, ενώ το όριο φτάνει ακόμα και τα 2.5Gbps. Λίαν σημαντικό όμως είναι το ανέβασμα των οπτικών ινών που ξεκινά από τα 10-20. Βέβαια οι ταχύτητες διαμορφώνονται ανάλογα με το πακέτο προσφοράς από τον εκάστοτε πάροχο, αλλά όπως και να έχει η τεχνολογία FTTH είναι μακράν καλύτερη και αποδοτικότερη από το aDSL. Συνεπώς ωραία που θα το αποκτήσουμε, ε; Μόνο που δεν θα το αποκτήσουμε γιατί σκόνταψε…στην κλασσική γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει την χώρα μας. Αυτό ακριβώς διετύπωσε ο κ. Παναγιώτης Βουρλούμης στο πρακτορείο Reuters, διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ.

Συγκεκριμένα: «δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο» και «δεν έχουμε την χωρητικότητα να κατεβάζουμε πολύ υλικό, η προτεραιότητα προς το παρόν είναι να φαρδύνουμε τις (σσ. διαδικτυακές) λεωφόρους μας». Με λίγα λόγια κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι συμπολίτες μας το δίκτυο οπτικών ινών «έφαγε τα μούτρα του» πάνω στο τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας. Έτσι η Εθνική κατεύθυνση έχει στραφεί προς την τεχνολογία vDSL (Very High Bitrate DSL) που θα προσφέρει ταχύτητες έως και 50Mbps. Βέβαια αυτό το «έως και» έχει αποδειχθεί ένα τρομερά μελανό σημείο όπως προαναφέραμε για τους Έλληνες χρήστες. Ελπίζουμε πως δεν θα συμβεί ακριβώς το ίδιο με τις ταχύτητες του aDSL/aDSL2+, αν και πολύ πιθανό καθώς η ταχύτητα του vDSL επηρεάζεται από την απόσταση του χρήστη από το ΚΑΦΑΟ, με αρχή μείωσης της ταχύτητας από τα 1200 και πλέον μέτρα απόστασης (καληνύχτα δηλαδή). Επίσης δεν υπήρξε καμία αναφορά για το φλέγον θέμα της ταχύτητας του ανεβάσματος, παρά μόνον για του κατεβάσματος. Εν κατακλείδι: κακώς χαρήκαμε για το δίκτυο οπτικών ινών, ας γευτούμε (όπως μας το σερβίρουν) το πιάτο τώρα του vDSL (την στιγμή που η Ευρώπη ήδη μεταβαίνει στο FTTH) και «καλοί είμαστε»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου